Honnan tudom, hogy iskolaérett-e a gyermekem?

Mikor iskolaérett a gyermekem és mikor érdemes halasztani? Ehhez adunk most segítséget!

A gyerekek általában hatéves koruk körül alkalmassá válnak arra, hogy iskolába járjanak. De a fejlettségi kor nem feltétlenül felel meg a biologiai életkornak. Az életkor a gyermek valódi kora, a fejlettségi kor pedig a szellemi, lelki, érzelmi funkciók és a testi fejlettség állapota, amelyet adott életkorig a gyermek elért.

A túl korai iskolakezdés évekre negatívan határozhatja meg a tanuláshoz való viszonyát. Ha kudarc éri, mert úgy érzi, hogy a követelmények teljesíthetetlenek számára, akkor könnyen lehet, hogy elmegy a kedve a tanulástól.

Szintén hátrányos az indokolatlan halasztás is, mert az óvodában unatkozó gyerek könnyen feszültté válik, és a nála kisebb gyerekek között nehezebben talál partnert a játékhoz, közös tevékenységekhez.

Ezért fontos az iskolaérettség felmérése, azaz megvizsgálni, hogy az iskolai feladatokra és kihívásokra készen áll-e a gyermek, mielőtt iskolába küldjük.

A felmérendő területek 4 nagy csoportra oszthatók:

 

Ha ő készen áll, fontos, hogy szülőként mi is álljunk mellé- bízzunk a képességeiben, és abban, hogy helyt tud állni, valamint, hogy az új környezet, az új kihívások segítik majd kognitív-, társas- és személyiségfejlődését.Bízzunk saját képességeinkben is, hogy igényeinek és szükségleteinek megfelelően tudjuk kísérni, támogatni gyermekünket ebben az izgalmas és életre szóló élményben.

Ha bizonytalan vagy gyermeked érettségét illetően, segítünk felmérni gyermeked képességeit!

Jelentkezem iskolaérettségi vizsgálatra

Ha pedig már biztos vagy benne, hogy jól jön egy szakszerű felkészítés, a szeptemberben induló  komplex iskolaelőkészítő foglalkozásunk
részleteit  és a jelentkezést itt találod! 

Jelentkezem iskolaelőkészítő foglalkozásra

További bejegyzéseink

Mindent az iskolaérettségről

Mindent az iskolaérettségről

Mikor számít iskolaérettnek a gyermek? Hova lehet fordulni, ha éretlennek látjuk? Mikor szükséges iskolaérttségi vizsgálat? A legfontosabb tudnivalókat szedtük számodra csokorba!

Iskolaéretlenség

Iskolaéretlenség

Sokszor bajban van a szülő, akinek gyermeke sorsáról kell döntenie: menjen-e iskolába vagy sem. Az internet, a baráti kör is tele van más és más véleménnyel, és az óvónő javaslatára igyekszünk hagyatkozni, de ott motoszkál bennünk a kérdés, jó döntést hozok?

Finommotorika

Finommotorika

Ha a Te gyermeked sem szeret rajzolni, kézműveskedni, nem a ceruzás feladatokkal érdemes próbálkozni! A ceruzahasználat erőltetése csak elveszi kedvét és ellenállást vált ki. Valószínűleg még nem elég erős a keze az eszköz használatához és nem elég fejlett a szem-kéz koordinációja. 

Kudarctűrés

Kudarctűrés

Miért baj, ha gyermeked nem viseli el a kudarcot? A kudarc egy olyan állapot, amikor nem érjük el kitűzött célunkat. Lehet ez egészen apró vagy nagyobb kihívás, cél is. Mindannyiunk számára -így a gyermekeknek is- fontos, hogy elsajátítsuk a kudarctűrés készségét.