Kudarctűrés

Miért baj, ha gyermeked nem viseli el a kudarcot?

Így segíthetsz neki!

A kudarc egy olyan állapot, amikor nem érjük el kitűzött célunkat. Lehet ez egészen apró vagy nagyobb kihívás, cél is. Mindannyiunk számára -így a gyermekeknek is- fontos, hogy elsajátítsuk a kudarctűrés készségét.

Miért nagyon fontos mindez?

Fontos, hogy a gyermekek megtanulják:
- Hibázni szabad; és szükséges is, hogy képesek legyenek hibázni.

Ennek eléréséhez az is kell, hogy a gyermekek merjenek és akarjanak újrakezdeni, próbálkozni, és képesek legyenek elviselni, hogy nem mindig ők nyernek, nem mindig az övék a legjobb munka, vagy nem mindig ők mondhatják el először a gondolataikat. 

Befolyásolja az iskolakezdést?

Az iskolaérettség egyik fontos része a kudarctűrés kialakulása is.

Erre a gyermekek körülbelül 5 éves kortól válnak éretté, de fejlesztését természetesen célszerű korábban elkezdeni, amennyiben úgy látjuk, hogy jelentős nehézségei vannak ezen a téren.

Az iskolába lépve komoly gondokat okozhat az, ha a gyermek az első sikertelen próbálkozásoknál otthagyja a feladatát, ezáltal saját fejlődését akadályozhatja meg. 

Szülőként Te is meg tudod tanítani gyermekednek, hogy hogyan kezelje jól a kudarcot és könnyedén vegye az elé gördülő akadályokat.

Ehhez minden segítséget megadunk. Kérd ingyenes praktikáinkat!

Kérem az ingyenes ötleteket!

További bejegyzéseink

Mindent összeszedtünk egy kiadványba az iskolaérettséggel kapcsolatban!

Mindent összeszedtünk egy kiadványba az iskolaérettséggel kapcsolatban!

Mikor számít iskolaérettnek a gyermek? Hova lehet fordulni, ha éretlennek látjuk? Mikor szükséges iskolaérttségi vizsgálat? A legfontosabb tudnivalókat szedtük számodra csokorba!

Iskolaéretlenség

Iskolaéretlenség

Sokszor bajban van a szülő, akinek gyermeke sorsáról kell döntenie: menjen-e iskolába vagy sem. Az internet, a baráti kör is tele van más és más véleménnyel, és az óvónő javaslatára igyekszünk hagyatkozni, de ott motoszkál bennünk a kérdés, jó döntést hozok?

Finommotorika

Finommotorika

Ha a Te gyermeked sem szeret rajzolni, kézműveskedni, nem a ceruzás feladatokkal érdemes próbálkozni! A ceruzahasználat erőltetése csak elveszi kedvét és ellenállást vált ki. Valószínűleg még nem elég erős a keze az eszköz használatához és nem elég fejlett a szem-kéz koordinációja. 

Kudarctűrés

Kudarctűrés

Miért baj, ha gyermeked nem viseli el a kudarcot? A kudarc egy olyan állapot, amikor nem érjük el kitűzött célunkat. Lehet ez egészen apró vagy nagyobb kihívás, cél is. Mindannyiunk számára -így a gyermekeknek is- fontos, hogy elsajátítsuk a kudarctűrés készségét.