Kudarctűrés

Miért baj, ha gyermeked nem viseli el a kudarcot?

Így segíthetsz neki!

A kudarc egy olyan állapot, amikor nem érjük el kitűzött célunkat. Lehet ez egészen apró vagy nagyobb kihívás, cél is. Mindannyiunk számára -így a gyermekeknek is- fontos, hogy elsajátítsuk a kudarctűrés készségét.

Miért nagyon fontos mindez?

Fontos, hogy a gyermekek megtanulják:
- Hibázni szabad; és szükséges is, hogy képesek legyenek hibázni.

Ennek eléréséhez az is kell, hogy a gyermekek merjenek és akarjanak újrakezdeni, próbálkozni, és képesek legyenek elviselni, hogy nem mindig ők nyernek, nem mindig az övék a legjobb munka, vagy nem mindig ők mondhatják el először a gondolataikat. 

Befolyásolja az iskolakezdést?

Az iskolaérettség egyik fontos része a kudarctűrés kialakulása is.

Erre a gyermekek körülbelül 5 éves kortól válnak éretté, de fejlesztését természetesen célszerű korábban elkezdeni, amennyiben úgy látjuk, hogy jelentős nehézségei vannak ezen a téren.

Az iskolába lépve komoly gondokat okozhat az, ha a gyermek az első sikertelen próbálkozásoknál otthagyja a feladatát, ezáltal saját fejlődését akadályozhatja meg. 

Szülőként Te is meg tudod tanítani gyermekednek, hogy hogyan kezelje jól a kudarcot és könnyedén vegye az elé gördülő akadályokat.

Ehhez minden segítséget megadunk. Kérd ingyenes praktikáinkat!

Kérem az ingyenes ötleteket!

További bejegyzéseink

Mindent az iskolaérettségről

Mindent az iskolaérettségről

Mikor számít iskolaérettnek a gyermek? Hova lehet fordulni, ha éretlennek látjuk? Mikor szükséges iskolaérttségi vizsgálat? A legfontosabb tudnivalókat szedtük számodra csokorba!

Iskolaéretlenség

Iskolaéretlenség

Sokszor bajban van a szülő, akinek gyermeke sorsáról kell döntenie: menjen-e iskolába vagy sem. Az internet, a baráti kör is tele van más és más véleménnyel, és az óvónő javaslatára igyekszünk hagyatkozni, de ott motoszkál bennünk a kérdés, jó döntést hozok?

Finommotorika

Finommotorika

Ha a Te gyermeked sem szeret rajzolni, kézműveskedni, nem a ceruzás feladatokkal érdemes próbálkozni! A ceruzahasználat erőltetése csak elveszi kedvét és ellenállást vált ki. Valószínűleg még nem elég erős a keze az eszköz használatához és nem elég fejlett a szem-kéz koordinációja. 

Kudarctűrés

Kudarctűrés

Miért baj, ha gyermeked nem viseli el a kudarcot? A kudarc egy olyan állapot, amikor nem érjük el kitűzött célunkat. Lehet ez egészen apró vagy nagyobb kihívás, cél is. Mindannyiunk számára -így a gyermekeknek is- fontos, hogy elsajátítsuk a kudarctűrés készségét.