10 tipp, amivel segítheted a gyereked beszédfejlődését!

Szülőként mindenki izgatott várja első szavak kiejtését. Az első szavak után pedig a kezdetleges mondatokat és később a hosszabb kölcsönös párbeszédet. Ez teljesen természetes, hiszen a beszéddel tudunk a leghatékonyabban kommunikálni egymással és így tudunk reagálni a gyermekünk igényeire is. A gyermeked beszédfejlődését Te tudod a legjobban támogatni. Ehhez találsz most tippeket! Akár nehezen indul a beszéde, akár szeretnéd, hogy gördülékenyebben fejlődjön, alkalmazd ezeket a tanácsokat!

1. Szemkontaktus

Amikor beszélsz hozzá, igyekezz minél többet felé fordulni, hogy láthassa az arcod. Mivel a beszédet is nagyrészt utánzással sajátítják el, sokat segíthetsz neki, ha látja az ajakmozgásodat és a mimikádat. A szemkontaktus felvétele azért is fontos, hiszen így a gyerek érezheti, hogy egy párbeszédben van része, és nem csak a levegőbe beszél. Azzal, hogy rá figyelsz, ösztönözheted, hogy minél többet beszéljen, mert szeretne még több figyelmet tőled.

2. Lassú, tagolt beszéd

Mivel még csak ismerkedik a szavakkal, mondatokkal, ezért segíthetsz neki, ha nem a normál beszédtempódban beszélsz hozzá, hanem lassabban. Így könnyebben tud figyelni az egyes hangokra, szavakra és könnyebb lesz megértenie. Ha pedig könnyebben megérti, akkor könnyebb is lesz neki kimondania. Ha a szavakat tagoltan mondod ki, tehát hagysz egy pici szünetet a szavak között, az segít neki szétválasztani a különböző szavakat egymástól. Gondolj csak arra, amikor idegen nyelven hallasz valamit, és nem tudod eldönteni, hogy hol kezdődik az egyik szó és hol végződik a másik. Vagy hogy mi volt az a szó egyáltalán. Ha erre gondolsz, talán segít átérezni, hogy érezheti magát a gyermeked.

3. Hangsúlyozás

A lassú, tagolt beszéd hasznos, de minden szó egyformának tűnhet. Ha szeretnéd még jobban megkönnyíteni a gyermeked tanulását, akkor próbálj meg egy-egy szót kihangsúlyozni a mondatodból. Először a főneveket hangsúlyozd ki pl. Ez itt a labda. Ott egy kutya. Utána amikor már látod, hogy tisztában van a gyakran használt főnevekkel, elkezdheted hangsúlyozni az igéket. Például Hozd ide a labdát. Ugat a kutya. Ha valami épp történik, például ugat a kutya, énekel valaki, akkor igyekezz ezt kihangsúlyozni. Ha össze tudja kötni egy hangingerrel a szót, akkor könnyebb lesz értelmeznie.
Éppen ezért sem érdemes halogatni a szakemberhez való fordulást, akár a saját magunk megnyugtatására is, mint hogy semmit se kezdjünk a dologgal. Amennyiben bizonytalanok gyermekük beszédfejlődését illetően, bátran keressenek fel minket a vizsgálat és akár a későbbi játékos fejlesztések miatt is! Képzett szakembereink, logopédusaink egyéni és kiscsoportos fejlesztésben is foglalkoznak a beszéd késésének terápiájával.

4. Egyszerűsíts

Próbálj meg minél egyszerűbb tőmondatokat használni. A kevesebb néha több elv itt is jól működik. Ez viszont nem azt jelenti, hogy csak egy rövid mondatot mondhatsz gyermekednek, hanem azt, hogy több tőmondatra bontsd fel azt, amit összetett mondatként mondanál. Például a „Most szállj be gyorsan a kocsiba, mert mindjárt megyünk mamáékhoz.” helyett mond azt, hogy „Ülj be a kocsiba. Megyünk mamához és papához.” Igyekezd kerülni a kötőszavakat és ne használj túl nehéz nyelvtani szerkezeteket.Éppen ezért sem érdemes halogatni a szakemberhez való fordulást, akár a saját magunk megnyugtatására is, mint hogy semmit se kezdjünk a dologgal. Amennyiben bizonytalanok gyermekük beszédfejlődését illetően, bátran keressenek fel minket a vizsgálat és akár a későbbi játékos fejlesztések miatt is! Képzett szakembereink, logopédusaink egyéni és kiscsoportos fejlesztésben is foglalkoznak a beszéd késésének terápiájával.

5. Ismétlés  

Tudtad, hogy egy gyereknek legalább 50-szer kell hallania egy szót, hogy ki tudja mondani? A kutatások szerint így van. Ezért nagyon fontos, hogy sokat beszélj hozzá és ne mindig csak új szavakat próbálj mondani, hanem ismételd sokat ugyanazokat a szavakat. A szókincsbővítés csak akkor tud beindulni, ha van egy biztos alapja. A gyermeket körülvevő tárgyakat, a napirend szerinti cselekvéseket nevezd meg ahányszor csak tudod. Sajnos ez elég repetitív, de ha módszeresen csinálod, hamarabb eredménye lesz és áttérhetsz a változatosabb szókincsre is.

6. Adj neki feladatokat!

Egyszerűbb utasításokkal ellenőrizheted, hogy hol tart a beszédértése. Kérd meg, hogy találja meg az adott állatot a kedvenc böngésző könyvében vagy hogy válassza ki a játék állatkái közül. Egyszerű és rövid feladatokat adj neki. Hozd ide a labdát! Ülj le ide! Add ide a macit! Mutasd meg a fejed! Azonnali visszajelzést kapsz, hogy érti-e a szavakat, vagy van olyan, amit még gyakorolni kell. Ha pedig már minden utasítást megért, akkor elkezdheted bővíteni a szókincsét például szinonimákkal (cica-macska, boci-tehén).

7. Megfelelő személyes névmás használata

Igaz, hogy nehéz, de próbálj meg megfelelő névmásokat használni magadra. Ez lehet, hogy evidensen hangzik, de sokan beleesnek abba a hibába, hogy E/3-ban utalnak magukra a gyermeküknek. Az „Anya megkeresi neked a labdát.” és az „Apa ad neked enni.” helyett az „Odaadom a labdát.” és az „Adok neked enni.” mondatokat használd. Bár szeretetből használja az ember az anya és az apa (vagy bármilyen rokon) szavakat, de többet segítesz a gyermekednek, ha helyesen használod a nyelvet, úgy ahogy a felnőttek is beszélgetnek. Ha hall beszélgetést két felnőtt között, akkor ők E/1-ben fognak utalni magukra és így kevert mintákat hall. A minél konzisztensebb nyelvhasználat segít a gyereknek eligazodni ebben a roppant nehéz folyamatban.

8. Mondókázás

A mondókázás, egyszerű dalok éneklése pici kortól nagyon fontos, és a beszédindulás után se hagyd abba! A mondókák, dalok ritmusa segít neki megtanulni magának az anyanyelvének a ritmusát. A mozgásos mondókák, höcögtetők, gyerekdalok, ringatók mind-mind csodás eszközei az anyanyelvi művelésnek, és ezek a művészeti nevelés első eszközei. A legjobb az, ha tőletek hallja a mondókát és nem egy hangszóróból, de persze azt se kell teljesen kiiktatni az életetekből. Az emberi kapcsolatok sokkal többet jelentenek a beszédfejlődés szempontjából, mint a tökéletes ének és profi kivitelezés. Ne aggódj, ha nincs szuper hangod, a gyermekedet ez nem fogja érdekelni, hanem csak az, hogy valaki akit nagyon szeret az időt tölt vele. Csak bátran!

9. Egészítsd ki!

Ha elkezd beszélni egy gyerek, bár már szavakat használni dolgokra, de azokat még nem helyesen teszi, hanem a maga nyelvén, leegyszerűsítve. Mivel a szülők sok időt töltenek vele együtt, ezért már tudják, hogy azok a szavak mit akarnak jelenteni. Viszont nem jó, ha mindent egyből megértünk. Ha a gyermek szeretné a kedvenc játékát és kimondja azt a szót, amit használni szokott rá, ahelyett, hogy automatikusan csak odanyújtanánk, egészítsük őt ki. Például: A labdát szeretnéd? Idehozom neked a labdát. Tessék, itt a labda. Adj neki mintákat a mondatalkotáshoz. 

10. Izomerősítés

Gondoltad volna, hogy micsoda összehangolt izommunka szükséges a beszédhez? Sok-sok izom összhangban való munkája kell a szavak megformálásához. Sok esetben, ezeknek az izmoknak az erősödése magával hozza a beszédfejlődést. A rágás és a pohárból ivás nagyon fontos és naponta többször is gyakorolható. Nem jó ha még egy éves kora után is szinte csak pépes állagú ételeket eszik és csak cumisüvegből és kulacsból iszik. Buborékfújással, pitypang fújással és egyéb fújós játékokkal is tudjuk segíteni a fejlődést. Lehet gyakorolni a gyertyafújást is, hogy a következő szülinapkor már szépen el tudja fújni a gyertyát. Ezzel valószínűleg könnyen meg is lehet hozni a gyermeked kedvét a gyakorláshoz.

További bejegyzéseink

Mindent az iskolaérettségről

Mindent az iskolaérettségről

Mikor számít iskolaérettnek a gyermek? Hova lehet fordulni, ha éretlennek látjuk? Mikor szükséges iskolaérttségi vizsgálat? A legfontosabb tudnivalókat szedtük számodra csokorba!

Iskolaéretlenség

Iskolaéretlenség

Sokszor bajban van a szülő, akinek gyermeke sorsáról kell döntenie: menjen-e iskolába vagy sem. Az internet, a baráti kör is tele van más és más véleménnyel, és az óvónő javaslatára igyekszünk hagyatkozni, de ott motoszkál bennünk a kérdés, jó döntést hozok?

Finommotorika

Finommotorika

Ha a Te gyermeked sem szeret rajzolni, kézműveskedni, nem a ceruzás feladatokkal érdemes próbálkozni! A ceruzahasználat erőltetése csak elveszi kedvét és ellenállást vált ki. Valószínűleg még nem elég erős a keze az eszköz használatához és nem elég fejlett a szem-kéz koordinációja. 

Kudarctűrés

Kudarctűrés

Miért baj, ha gyermeked nem viseli el a kudarcot? A kudarc egy olyan állapot, amikor nem érjük el kitűzött célunkat. Lehet ez egészen apró vagy nagyobb kihívás, cél is. Mindannyiunk számára -így a gyermekeknek is- fontos, hogy elsajátítsuk a kudarctűrés készségét.